reklama

Mnoho osob uprchlo kvůli bojům v severní venkovské oblasti Hamá a na severozápadě provincie směrem k městu Hamá a do okolních vesnic. Utíkají rovněž do sousední provincie Idlib. "Například ve městě Halfájá žilo původně 4500 rodin, 1700 jich uteklo a 2800 jich tam zůstalo kvůli střetům uvězněno," informovala dnes OSN s odvoláním na údaje Červeného půlměsíce a guvernéra provincie.

Dalších 4500 rodin odešlo z města Tajbat al-Imám. Původně přitom v této obci žilo 9500 rodin. Dalších 5000 rodin, což je polovina tamní populace, prchlo z města Súrán.

Mnoho z těch, kteří přišli o střechu nad hlavou, spí venku. Uprchlíky ale přijaly rovněž čtyři mešity a 12 škol ve městě Hamá a jeho okolí, uvedla OSN. Červený půlměsíc poskytuje pomoc asi 7000 rodinám v Hamá, což je asi 35.000 osob. Jídlo a další pomoc ale urgentně potřebuje dalších nejméně 6500 rodin.

Syrští rebelové zahájili minulý týden na severu Hamá ofenzivu. Oblast je pro syrský režim strategicky důležitá, protože se zde nacházejí města, ve kterých žijí křesťané a alávité, k nichž patří i syrské vedení.