Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský režim bombarduje Halab chlorem, tvrdí aktivisté

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrský režim opět čelí obvinění z válečného zločinu. Armáda syrského prezidenta Bašára Assada totiž podle aktivistů shodila na klíčové město Aleppo (Halab) bomby s jedovatým chlórem. Lékaři museli kvůli problémům s dýcháním ošetřit 70 lidí. Jedna osoba zemřela.

Muhammad Afífa (29) zemřel během noci na selhání srdce a vážné problémy s dýcháním, které způsobilo vdechnutí jedovatého plynu, uvedl halabský soudní lékař.

Vláda a povstalci se z používání chemických zbraní vzájemně obviňují poměrně často. Jak poznamenaly světové agentury, novou zprávu o použití chloru nebylo možné nijak nezávisle ověřit.

Nedávná zpráva z vyšetřování OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) uvádí, že za dva z devíti útoků jedovatým plynem v Sýrii jsou zodpovědné vládní jednotky a jeden má na svědomí Islámský stát.

Podle vyšetřovatelů existuje dostatek informací k závěru, že helikoptéry syrských jednotek shodily zařízení, která 21. dubna 2014 uvolnila toxické látky v obci Talmanis a 16. března 2015 v obci Sarmín. Obě se nacházejí v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. V obou případech byl použit chlor. Vyšetřovatelé rovněž shromáždili dostatek důkazů o tom, že ozbrojenci z IS "jsou jedinou skupinou, která měla možnost, schopnost, motiv a prostředky k použití yperitu v obci Mára 21. srpna 2015". Rusko a Sýrie závěry vyšetřování předložené Radě bezpečnosti OSN odmítají.

O kdysi vzkvétající dvoumilionový Halab se už přes čtyři roky vedou tvrdé boje. Kvůli válce mezi opozicí prezidenta Bašára Assada a syrskými jednotkami ve městě živoří na 700 000 civilistů. "Nálety proti pekařům, civilistům, pouličním prodejcům. Bůh je nám svědkem a pomstí nás. Všude kolem tady leží kusy lidských těl," popsal hrůzy Aleppa jeden z jeho obyvatel.

Témata:  chemické zbraně Sýrie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy