Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Afghánistánu propukly těžké boje. Taliban se snaží obsadit město Tarín Kút

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul - Taliban pokračuje v ofenzivě na jihu Afghánistánu a rozpoutal boje ve městě Tarín Kút, který je střediskem provincie Uruzgán. Útok islamistů byl podle ministerstva obrany odražen.

Tarín Kút je třetí provinční středisko, na něž Taliban v krátké době útočí. Předtím se zaměřil na provinční centra provincií Kunduz a Hílmand - Kunduz a Laškargáh.

Útok v Tarín Kútu přinutil úřady požádat vládu v Kábulu o posily. Radikálové ráno obsadili a zničili všechna kontrolní stanoviště a obléhají policejní stanici. Informace o počtu obětí zatím nejsou k dispozici. Mluvčí provinčních úřadů ale řekl, že Tarín Kút, kde žije kolem 70 tisíc lidí, zřejmě brzy celý padne do rukou Talibanu.

Podle policejního velitele se mnoho policistů s radikály dohodlo a opustilo posty bez boje. Další z policejních zdrojů obvinil vedení městské správy, že ponechalo město napospas a uprchlo do bezpečí letiště, kde je vojenská základna.

Mluvčí ministerstva obrany Mohammad Radmaníš řekl, že armádní i policejní objekty, stejně jako sídlo rozvědky v Tarín Kútu, byly zabezpečeny. Pod vládní kontrolou jsou podle něj stále všechny strategické objekty a do Uruzgánu míří posily. Letectvo už zahájilo útoky, při nichž bylo podle mluvčího zabito několik členů Talibanu.

Taliban k dnešní střetům uvedl, že vybojoval nejméně sedm kontrolních stanovišť a obsadil věznici. "Proti nepříteli se nyní bojuje v ulicích," stojí v prohlášení.

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy