Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý papež Benedikt vydal novou knihu, zmínil se o homosexuálitě

Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI.
Foto: www.wikipedia.org

Vatikán - 9. září oficiálně vychází kniha "Poslední rozhovory", kterou napsal bývalý papež Benedikt XVI. Připustil v ní, že praktické vládnutí nebylo jeho silnou stránkou.

"Praktické vládnutí není mojí předností, a to je určitě slabina," řekl Benedikt, jehož citovala agentura ANSA. Zároveň ocenil svého nástupce papeže Františka. "Je to muž praktické reformy, dokáže zasahovat a přijímat opatření organizační povahy," uvedl Benedikt (89).

V rozhovoru také zopakoval, že v době jeho úřadování existovala ve Vatikánu homosexuální lobby, kterou nechal rozbít. "Zda se znovu vytvoří, nevím," řekl.

Bývalý papež poznamenal, že kvůli vysokému počtu placených zaměstnanců je v katolické církvi v Německu příliš "neduchovní byrokracie" a málo "dynamiky víry".

Emeritní papež Benedikt XVI. rovněž zdůraznil, že jeho překvapivá rezignace v roce 2013 nesouvisela s údajnými intrikami, ani se skandály a takzvanou aférou Vatileaks, tedy únikem důvěrných dokumentů, které papežův komorník předal italským novinářům.

Témata:  Papež Benedikt XVI. Vatikán knihy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy