Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrští Kurdové chtějí autonomii, chystají schvalování ústavy

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrští Kurdové navzdory turecké ofenzivě příští měsíc schválí ústavu, podle které budou spravovat území na severu Sýrie. Nejde jim o samostatný stát, chtějí autonomii.

Turecko z obav o posilování vlivu Kurdů u své hranice vstoupilo do syrské války a koncem srpna vyslalo tanky do pohraniční oblasti v okolí Džarábulusu a města Ar-Raj.

"Rozhodli jsme se svolat na začátek října schůzku ústavodárného shromáždění a vyhlásíme svůj systém platný na severu Sýrie. Od tohoto plánu neustoupíme, naopak, budeme usilovat o jeho splnění. Turecká intervence nám v tom nezabrání," sdělila šéfka ústavodárného shromáždění Hadíja Júsufová.

Nový systém má prohloubit způsob současné autonomní administrativy a bude rozšířen na území, jež kurdské milice a jejich spojenci osvobodili od IS. Jde však o jednostranné kroky, s nimiž nesouhlasí syrská vláda ani její oponenti.

Hlavní vojenskou silou Kurdů jsou milice označované zkratkou YPG. Turecko je řadí k teroristickým skupinám, YPG jsou ale spojenci Spojených států v boji proti IS. Júsufová řekla, že město Manbidž, z nějž se s pomocí Kurdů podařilo IS vytlačit v srpnu, se chce připojit ke kurdskému území. "Podle našeho názoru se lidé v Manbidži chtějí připojit k federálnímu systému a přijmout ho," řekla.

Kurdové poprvé svůj plán na ustavení vlastní správy v rámci federálního uspořádání Sýrie oznámili v březnu. USA je v tom nepodpořily. Ačkoli Česko neuznává syrský Kurdistán, YPG si v dubnu v Praze otevřely své evropské zastoupení.

Témata:  Kurdové Sýrie Turecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy