reklama

Tiskové agentuře Yonhap to potvrdil vojenský zdroj jako ohlas na páteční pátý jaderný test, za nějž volá zemi Mezinárodní společenství k pořádku. Spojené státy stejně jako Japonsko, Jižní Korea a Rada OSN opakovaně připomínají sankce, které byly na KLDR uvaleny. Pchjongjang označil veškeré sankce za "nesmyslné a velice směšné". 

Test, který severní část rozděleného korejského území v pátek provedla, byl oproti čtyřem předchozím nejsilnější. V říjnu 2006 způsobil výbuch otřesy půdy o síle 4,3 Richterovy stupnice, druhý v květnu 2009 4,7, další dva - v únoru 2013 a v letošním lednu vykázaly hodnotu 5,1.

Vojenský zástupce dále uvedl agentuře Yonhap, že Pchjongjang nemůže počítat, že by se mu podařilo ukrýt velení před případným preventivním útokem, naopak bude na prvním místě. "Město bude proměněno v popel a vymazáno z mapy!" Takový přístup se rozhodně nepozdává západním expertům a britský korespondent BBC Steve Evans se domnívá, že jihokorejské vojenské kruhy používají stejnou zastrašující rétoriku jako KLDR. Důvodem může být rostoucí kritika ze strany jihokorejské veřejností, jejíž vládě se přes všemožné úsilí nepodařilo přimět severokorejského vůdce Kim Čong-una, aby upustil od svých jaderných ambicí. Proto byl parlamentu po pátečním jaderném testu představen návrh na útočný plán proti KLDR.

Zvláštní vyslanec USA pro KLDR nezávisle na aktivitách Jižní Koreje tvrdí, že Washington zvažuje proti Pchjongjangu jednostranná opatření. "Severní Korea nadále představuje rostoucí hrozbu nejen pro region, ale i naše spojence, proto uděláme vše, abychom tomuto nebezpečí zabránili. Kromě sankcí uvalených ze strany Rady bezpečnosti, USA, Japonska se budeme společně s Jižní Koreou zabývat jednostrannými i dvoustrannými opatřeními, stejně jako možností trojstranné spolupráce," komentoval situaci vyslanec Sung Kim.


(zdroj. reprofoto youtube.com)

Po páteční zkoušce oznámili zástupci vojenských složek KLDR, že došlo k testu jaderné hlavice, standardizované pro použití na strategické balistické raketě. Oficiální údaje o síle výbuchu kolísají - Jihokorejská armáda hovoří o síle 10 kilotun a označuje ji za vůbec "nejsilnější jadernou zkoušku vůbec". Další zdroje dokonce tvrdí, že podle prvních zjištění by mohlo jít o 20 kilotun, možná i více. Pro srovnání - atomová puma svržená v roce 1945 na Hirošimu, měla sílu 15 kilotun TNT.

Po svém prvním testu v roce 2006 bylo KLDR zakázáno provádění jakýchkoli zkoušek jaderných nebo raketových technologií. Od té doby proběhlo proti KLDR pět sérií sankcí ze strany OSN.