Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bělorusko slaví. Do parlamentu se poprvé po 20 letech dostala opozice

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Minsk - Běloruská opozice bude mít poprvé za 20 let zastouppení v parlamentu. Dvě křesla sice nezmění diktátorský režim prezidenta Alexandra Lukašenka, je to ale signál, že se země pod nátlakem Západu pomalu začíná přibližovat demokratickému zřízení.

Parlament má v Bělorusku podřízenou roli, prakticky o všem rozhoduje Lukašenko. V zákonodárném sbotu by měla zasednout opoziční politička Hanna Kanapacká ze Spojené občanské strany (AGP).

Vedení AGP dnes oznámilo, že se strana až později vyjádří k tomu, zda Kanapacká mandát přijme či nikoli. Opozice volby neuznala s odůvodněním, že volební kampaň nebyla svobodná, transparentní a demokratická. "Režim prostě poslance jmenoval," prohlásil zástupce hnutí Za svobodu Juras Hubarevič.

Podle spolupředsedy křesťanských demokratů Vitala Rymaševského nejsou volby platné, protože účast voličů nedosahovala potřebných 50 procent. Podle oficiálních údajů přišlo k urnám přes 74 procent občanů s volebním právem.

Na rozdíl od minulého hlasování běloruská opozice letošní parlamentní volby nebojkotovala. Poslanecký mandát podle sdělení ústřední volební komise získala i nezávislá kandidátka Alena Anisimová z hnutí Společnost běloruského jazyka (TBM), které s opozicí spolupracuje.

Témata:  Bělorusko Alexandr Lukašenko volby

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy