Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K prohloubení evropské integrace nedojde ani po brexitu, myslí si Steinmeier

EU
EU
Foto: Pixabay

Berlín – Nedá se očekávat, že by se integrace Evropské unie prohloubila, a to ani v souvislosti s očekávaným brexitem. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na německého ministra zahraničí Frank-Waltera Steinmeiera.

Steinmeier dnes v Berlíně uvedl, že se nedá očekávat, že by zbývající sedmadvacítka učinila výrazné kroky k prohloubení integrace. Šéf německé diplomacie také nepředpokládá žádné přepracování základních unijních smluv.

EU podle něj postrádá odhodlání k ráznému prohloubení integrace. Neměla by se tedy pouštět do změny svých základních dokumentů, protože to by znamenalo dlouhé a složité vyjednávání, které by unii zanechalo „uprostřed ničeho".

Steinmeier naopak vyzval země unie, aby se zaměřily na oblasti, které jsou v současnosti hlavním zdrojem obav a v nichž se dosud nedařilo najít společný evropský postoj. Jako příklad uvedl migrační krizi, zajištění bezpečnosti a boj s nezaměstnaností mladých lidí.

Představitelé 27 unijních zemí bez Británie se v pátek sejdou v Bratislavě, kde by měli jednat o budoucnosti bloku po britském odchodu. Britové se v červnovém referendu vyslovili pro opuštění EU, nová premiérka Theresa Mayová ale dosud o zahájení rozhovorů o odchodu z unie formálně nepožádala.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier EU Brexit

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy