Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová zuří: Proč uprchlíci nepracují? A firmy začaly chrlit důvody

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Představitelé německých společností byli pozváni na kobereček k Angele Merkelové, aby jí vysvětlili, proč z asi milionu uprchlíků, kteří do země přišli v loňském roce, přijali necelou stovku. Informuje o tom agentura Reuters.

Merkelová si svolala do Berlína zástupce největších firem, se kterými si chce promluvit o jejich „nečinnosti" v oblasti zaměstnávání uprchlíků a zároveň si chce vyměnit nápady týkající se toho, jak situaci zlepšit.

Průzkum agentury Reuters, který se zaměřil na asi 30 největších firem v zemi podle akciového indexu DAX, ukázal, že společnosti najaly jen 63 migrantů. Některé z celkem 26 dotazovaných firem, uvedly, že považovaly za diskriminační ptát se na to, zda jsou žadatelé o práci zároveň žadateli o azyl, takže nevěděly, zda zaměstnávají uprchlíky a kolik jich popřípadě je.

Z 63 zaměstnaných migrantů jich 50 najala společnost Deutsche Post DHL, pro kterou migranti třídí a doručují dopisy a balíky. „Vzhledem k tomu, že přibližně 80 procent žadatelů o azyl nepatří mezi vysoce kvalifikované a navíc někteří ještě nemají vysokou úroveň znalosti německého jazyka, v první řadě jim nabízíme práci, která nevyžaduje technické dovednosti nebo velkou interakci v němčině," uvedl mluvčí společnosti.

„Je jasné, že původní optimismus, že vlna migrantů by mohla podpořit hospodářský růst a že by mohla pomoci zmírnit nedostatek pracujících v Německu - kde se populace v produktivním věku zmenší podle propočtů o 6 milionů lidí v roce 2030 - se vypařuje," dodává k tomu Reuters. „Zaměstnávání uprchlíků není řešením pro nedostatek kvalifikovaných pracovníků," řekl generální ředitel průmyslové skupiny ThyssenKrupp Heinrich Hiesinger.

Většina velkých německých firem, zejména těch ve zpracovatelském průmyslu, raději najme lidi prostřednictvím strukturovaných učebních oborů, kde se mladí učí a připravují na práci po dobu až čtyř let. Ale nově příchozí osoby z Sýrii, Iráku, Afghánistánu a dalších zemí jsou k takovému výcviku špatně připraveni, říkají.

Je to prostě příliš brzy na to očekávat, že bude najat velký počet uprchlíků, tvrdí většina německých firem. „Naše zkušenost je taková, že to trvá minimálně 18 měsíců, aby dobře kvalifikovaný uprchlík prošel azylovým řízením a naučil se němčinu na odpovídající úrovni, aby se ucházel o zaměstnání," uvedl mluvčí společnosti Deutsche Telekom, která hodlá přijmout v tomto roce asi 75 uprchlíků.

Další velké firmy, zejména z finančního nebo leteckého sektoru, ale říkají, že je prakticky nemožné uprchlíky najmout. Poukazují na to, že aby mohli zaměstnance přijmout, musí projít podrobným prověřením, které zahrnuje i informace z jejich minulosti – a to se u migrantů prostě provést nedá.

Témata:  uprchlíci Německo práce Angela Merkelová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.