Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker se brexitu nebojí. Chce společné vojenské velitelství

Nigel Farage v Evropském parlamentu hovoří s Jean-Claude Junckerem.
Nigel Farage v Evropském parlamentu hovoří s Jean-Claude Junckerem.
Foto: European Union

Štrasburk - Evropská unie by měla posílit svou obrannou politiku, řekl dnes v projevu před europarlamentem šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Brexit podle něj nepředstavuje pro unii ohrožení.

"Už dál nemůžeme záviset na silách členských zemí. Musíme zajistit obranu našich zájmů společně," prohlásil předseda unijní exekutivy. V posledních deseti letech EU zorganizovala přes tři desítky vojenských a civilních misí. "Ale nemáme trvalé struktury a bez nich nejsme schopni pracovat efektivně. Musíme mít evropské velitelství," prohlásil Juncker.

Propojení evropských vojenských zdrojů je podle něj oprávněné. Nedostatečná spolupráce v této oblasti totiž znamená ztráty mezi 20 až 100 miliardami eur ročně, upozornil Juncker. Evropský obranný průmysl a výzkum a inovace v této oblasti chce proto komise podpořit prostřednictvím nového Evropského obraného fondu, který by měl vzniknout ještě do konce letošního roku.

O posílení evropských obranných schopností se začalo více mluvit v především posledních měsících. Určité návrhy, předpokládající například zřízení velitelství pro plánování evropských vojenských misí, předložily společně Německo a Francie. O možnosti budoucího vzniku evropské armády mluví také Česko a další země V4.

"Rozhodnutí Británie respektujeme a litujeme ho," připustil Juncker. Opět ale odmítl možnost plného přístupu Británie na vnitřní trh EU bez přijetí podmínek, které jsou s tím spojeny, tedy především volného pohybu osob.

Jen krátce po Junckerově projevu oznámila Evropská komise ustavení svého vyjednávacího týmu. Skupina, kterou budou podporovat experti komise, má odpovídat přímo Junckerovi. Pod vedením někdejšího francouzského komisaře Michela Barniera bude od října připravovat a následně jménem komise vést jednání s britskou stranou. Koordinovat má veškeré strategické, operační, právní i finanční otázky jednání. Barnierovou náměstkyní bude Sabine Weylandová z ředitelství komise pro obchod.

Juncker dnes zdůraznil, že Evropská komise nechce rozválcovat národní státy. Evropská integrace ale také nesmí být ponechána pouze na jejich zájmech a nesmí se vydat cestou nacionalismu a populismu, "Populismus problémy neřeší, jen vytváří nové. Proti tomu se musíme bránit," prohlásil Juncker.

Jednoznačně v projevu odmítl například nedávné útoky na polské občany v Británii. "Evropané v žádném případě nemohou nikdy přijmout, že jsou polští dělníci obtěžováni, biti a dokonce zavražděni v ulicích Essexu," prohlásil šéf Evropské komise.

Příštích 12 měsíců podle něj bude klíčových ve snaze překonat rozpory, rozdíly a problémy, které nyní v EU panují, včetně těch mezi východní a západní částí unie. "Samozřejmě, že máme spory, někdy bojujeme. Ale bojujeme slovy a své spory řešíme u stolu, ne v zákopech," řekl Juncker.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy