Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejsem alkoholik brání se Juncker. Média ale tvrdí opak

Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Foto: European Union

Brusel/Paříž - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker čelí tvrdému obvinění z alkoholismu. Podle serveru The Telegraph sice veškerá obvinění popírá, v průběhu rozhovoru s francouzským portálem Liberation ale údajně vypil čtyři sklenky šampaňského. A jeho pití se už rozebírá i na nejvyšších místech.

Jean-Claude Juncker sice popírá, že by měl problém s alkoholem, v průběhu rozhovoru s francouzským serverem ale zvládl vypít hned čtyři sklenice šampaňského. Kdyby šlo o jednorázovou věc, dala by se přejít, opak je ale pravdou. Junckerovo údajné pití se řeší už několik let.

The Telegraph s odkazem na nejmenovaný diplomatický zdroj uvádí, že Juncker si dává "koňak k snídani". Už v roce 2014 vyšlo najevo, že pitný režim šéfa Evropské komise byl projednáván na nejvyšších politických místech a evropským představitelům se to pochopitelně ani trochu nelíbí.

Že nemá Juncker k alkoholu daleko dokládá podle serveru i video, které se objevilo týden před referendem o brexitu ve Velké Británii. "Zjevně opilý Juncker přijal v květnu 2015 na summitu EU maďarského premiéra Viktora Orbána a po slovech "diktátor přichází" mu udělil pohlavek," připomíná server.

Juncker se ale brání a v rozhovoru pro Liberation uvedl, že Orbána vždy nazýval diktátorem. "Myslíte, že bych byl ještě v kanceláři, kdybych měl koňak k snídani? Je mi z toho opravdu smutno a už i moje žena se mě ptala, jestli jí lžu, protože nepiju, když jsem doma," vysvětlil.

Šéf Evropské komise také vysvětlil své probémy s chůzí, které prý má po vážné autonehodě. "Mám problém vyvážením levé nohy. Musím se proto chytit zábradlí, když jdu po schodišti. Po obědě jsem se chytil lucemburského ministra za paži a on řekl, že jsem byl opilý," vysvětluje Juncker.

"Tento problém mám od vážné autonehody v roce 1989, kdy jsem strávil tři týdny v komatu, a pak šest měsíců na vozíčku," dodal. Nadále trvá na tom, že jediným jeho "osobním problémem" je únava. "Být Předseda Evropské komise není totéž jako být premiér Lucemburska. Musím pracovat čtrnáct, patnáct hodin denně, a na to jsem nebyl zvyklý. "

Témata:  Jean-Claude Juncker EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy