Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U břehů Libye bylozachráněno 650 uprchlíků, záchranáři objevili i mrtvá těla

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím – Asi 650 migrantů dnes z vody vytáhli evropští záchranáři. Do problémů se čluny s běženci dostali už nedaleko pobřeží Libye.

Mezi zachráněnými našli záchranáři také pět mrtvých. Přesné příčiny úmrtí obětí nejsou podle italské pobřežní stráže známy. K jejich smrti ale zřejmě přispěly nesmírně náročné podmínky pobytu více než stovky lidí na malém člunu určeném pouze pro několik desítek osob.

Do operace na jejich záchranu se zapojily tři lodě - jedna patří italskému námořnictvu, druhá soukromé humanitární organizaci MOAS a v třetím případě šlo o irské válečné plavidlo James Joyce. Běžence vyzvedly posádky z šesti člunů.

Před necelým týdnem italské úřady oznámily, že do země přišlo od začátku roku 121.000 migrantů, což je o 5000 více než ve stejném období loňského roku. Většina z běženců pochází z Nigérie, Eritreje a Súdánu. Asi 70 procent z nich tvořili muži.

Témata:  uprchlíci Itálie Libye

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy