Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN bije na poplach: 235 tisíc migrantů čeká v Libyi na cestu do Itálie

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Podle zmocněnce OSN pro Libyi Martina Koblera momentálně čeká v Libyi na 235 tisíc uprchlíků, kteří se chystají dostat přes Středozemní moře do Itálie.

"Podle mých údajů je tam 235.000 migrantů, kteří čekají na příležitost jet do Itálie. A oni to udělají," uvedl Kobler v rozhovoru s italským deníkem La Stampa.

Libye je od svržení Muammara Kaddáfího v roce 2011 roztříštěná. V zemi se vytvořily dvě vlády a dva parlamenty, čehož využil Islámský stát. Letos se v Libyi ujala úřadu vláda národní jednoty, jíž ale minulý měsíc parlament nedal důvěru.

Problém podle Koblera však není jen v politické nestabilitě v Libyi, ale i v chudobě zemí, odkud migranti do Libye a pak dále do Evropy přicházejí. "Mluvil jsem se Senegalci či lidmi z Guineje-Bissau a všichni mi řekli, že utíkají, protože doma nemají co jíst," řekl zmocněnec OSN.

Témata:  uprchlíci Libye OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy