reklama

Fico před začátkem schůzky poznamenal, že po britském rozhodnutí odejít je pro ostatní unijní země naprosto nezbytné se setkat a být vůči sobě velmi upřímný v tom, v jakém stavu se nyní EU nachází.

"Chceme také ukázat jednotu. A také, že toto je unikátní projekt a je třeba v něm pokračovat," řekl slovenský premiér. Prohlásil, že v Bratislavě dnes bude spuštěn proces, který bude pokračovat jednáním na Maltě počátkem roku a vyvrcholí na jaře v Římě při příležitosti 60. výročí Římských smluv.

Předseda Evropské rady Donald Tusk vyzval lídry evropských zemí, aby zaujali "brutálně upřímný" přístup k problémům, kterým nyní Unie čelí. Vedle odchodu Velké Británie je to hlavně problematika migrace, která staví jednotlivé členské země proti sobě.

"Jsem si naprosto jistý, že tady v Bratislavě a po našich následných schůzkách musíme ujistit občany, že jsme si z Brexitu vzali ponaučení a že jsme schopni přinést zpátky stabilitu ve smyslu bezpečnosti a efektivní ochrany," citovala Tuska zpravodajská stanice Euronews.

"Lidé v Evropě chtějí vědět, zda události a procesy, kterými jsou zahlceni, v nichž se neorientují a které je někdy děsí, jsou politické elity schopny dostat pod kontrolu. Mnoho lidí, a nikoli pouze ve Spojeném království, si nyní myslí, že účast v Evropské unii jde proti stabilitě a bezpečnosti," napsal Tusk už dříve do hlavních měst.

Lucemburský premiér Xavier Bettel dnes uklidňoval situaci kolem slov svého ministra zahraničí Jeana Asselborna o možnosti vyloučit Maďarsko z EU, která počátkem týdne rozvířila atmosféru v Evropě. Bettel dnes zdůraznil, že se nejednalo o názor vlády.

 

"Tady musíme ukázat, že jsme schopni diskutovat, najít řešení a cestu pro budoucnost. Není to existenciální krize, často se zapomíná, že 90 procent EU funguje. A u desetiny, na které nejsme schopni se shodnout, bychom měli hledat řešení, ale ne ze všeho vinit Evropu," poznamenal Bettel.