Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nastolili jsme mír, rovnováhu a stabilitu v regionu, říhá Erdogan o invazi do Sýrie

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

New York – V rámci všeobecné rozpravy 71. zasedání Valného shromáždění OSN dnes vystoupil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Mluvil o turecké invazi do Sýrie, která podle něj do dané oblasti přinesla stabilitu a mír a zároveň dodržuje syrskou integritu.

Erdogan zároveň vyzval k okamžitému politickému řešení konfliktu v Sýrii a upozornil na bezpečnostní hrozby vyplývající z toho, pokud se tak nestane.

„Turecký vpád do severní Sýrie na počátku září vedl k nastolení míru, rovnováhy a stability v regionu, který ovládla beznaděj," řekl Erdogan.

Turecký prezident si také stěžoval na Evropskou unii, která podle jeho slov neplní svoje sliby ohledně obnovení rozhovorů s Tureckem o vstupu.

Světové představitele pak vyzval, aby přijali opatření proti „teroristické síti" islámského duchovního Fethullaha Gülena. Toho Ankara obviňuje z organizace červencového pokusu o převrat v Turecku. Gülen, jenž žije v USA od roku 1999 a obvinění odmítá, je podle Erdogana hrozbou pro celý svět.

Z pódia vyzval své „přátele", aby urychleně přijali nezbytná opatření proti gülenistické teroristické organizaci. Argumentoval tím, že je to v zájmu bezpečnosti a budoucnosti jejich vlastních národů.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan OSN (Organizace spojených národů) Sýrie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy