reklama

Autor analýzy Giulio Meotti připomíná nedávné slova kardinála a vídeňského arcibiskupa Christopha Schönborna, který při příležitosti výročí obléhání Vídně osmanským vojskem, které málem dobylo Evropu, volal po záchraně Evropy a jejich křesťanských kořenů. „Bude se konat dobytí Evropy islámem? Mnoho muslimů po tom touží a říká: Evropa je u svého konce," varoval duchovní. S tím jdou ruku v ruce slova Konrada Pesendorfera, šéfa rakouského statistického úřadu, který nedávno uvedl, že v roce 2030 bude 40% populace ve Vídni narozeno v jiné zemi, a to kvůli vnitřní demografii a migračním tokům.

„Od pádu Konstantinopole v roce 1453 strávila velká část křesťanského obyvatelstva východní Evropy staletí pod islámskou okupací, zejména ze strany Osmanské říše. Nyní se zdá, že se čas vrátil do roku 1683, kdy byla osmanská armáda u bran Vídně. Není náhoda, že prudký odpor východních Evropanů je hlavní překážkou pro jednotnou reakci Evropské unie na migrační krizi. Právě tyto východní země tlačí na německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby zastavila masivní tok migrantů. V současné době tu není nastavena žádná hranice, migranti stále přicházejí ve velkých počtech. Jen v srpnu přijelo do Itálie 23 tisíc lidí," připomíná Gatestone Institute.

Politika Bruselu tlačí východní blok zpět pod sféru ruského vlivu

„Brusel v rámci propagandistické války označuje západoevropany, kteří jsou muslimské imigraci nakloněni, za kosmopolitní a tolerantní, a východoevropany za bandu xenofobních fanatiků, ne-li přímo neonacistů. Vzdělaná elita v Evropě by měla dobře naslouchat svým bratrům z Východu. Tyto země  jsou jádrem „nové Evropy", k evropskému projektu se připojily jako poslední, když unikly z autoritářských režimů. Politika Bruselu nyní tlačí tento východní blok zpět pod sféru ruského vlivu," varuje analýza.

Neochotu východoevropanů otevřít dveře masivnímu přílivu muslimských migrantů podle autora textu lze vysvětlit hospodářskou krizí, klesající porodností, relativně homogenní společností v jednotlivých zemích, pronásledování křesťanů v době komunismu, vzpomínky na konflikty s islámem sahající až do středověku a pokus Bruselu vnutit jim kulturní program.

V4 chce rozlišovat mezi křesťanskými a muslimskými uprchlíky

„Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nazývá maďarského premiéra 'Viktator' Orbán. Maďarský premiér Orbán vzdoruje, pokračuje ve výstavbě zdi na maďarské hranici se Srbskem. Když padl komunismus, Maďarsko bylo první zemí, která otevřela Železnou oponu a nechat lidi vyjet ven. Nyní je první zemí, která staví plot, aby udržela lidi venku. Orbán také plánuje vybudovat další plot podél této hranice," píše se v analýze.

Orbán je podle textu „východní nemesis pro evropskou elitu". Nikdo jiný kromě něj totiž nemluví o obraně křesťanských hodnot. Institut také připomíná, že země visegrádské čtyřky, tedy Maďarsko, Polsko, Česká republika a Slovensko, chtějí rozlišovat mezi křesťanskými a muslimskými přistěhovalci. Orbán má navíc na své straně maďarské biskupy, kteří nesouhlasí s politikou otevřené náruče vůči migrantům, jak ji propaguje papež František. „Ti, kteří přijedou, byli vychováni v jiném náboženství, a představují radikálně odlišnou kulturu. Většina z nich nejsou křesťané, ale muslimové. To je důležitá otázka, protože Evropa a evropská identita má kořeny v křesťanství," uvedl Orbán ve stanovisku pro list Frankfurter Allgemeine.

My už si nic diktovat nenecháme, volá Orbán

Autor textu připomíná, že Orbán je syn komunisty a kalvínistické matky a má katolickou ženu, se kterou vychovává pět dětí. A že rebeloval už dříve, když ještě v éře komunismu vyzval ke stažení komunistických vetřelců ze své země. „Nechtěli jsme tolerovat diktát z Vídně v roce 1848, ani z Moskvy v letech 1956 a 1990," uvedl kdysi Orbán. „Teď už si nikým nic diktovat nenecháme, ať už je to Brusel, nebo někdo jiný," dodal.

„Jeho vyjádření jsou plná poznámek z historie, i on rád připomíná boje předků proti osmanské armádě. Maďarská ústava je v Evropě jedinečná; chrání „život od početí" a říká, že k manželství může dojít pouze mezi mužem a ženou," připomíná Gatestone Institute. Podobný přístup přitom zastává třeba i polský prezident Andrzej Duda, který si stěžoval na „diktát" z Bruselu, podle kterého by měla jeho země akceptovat migranty směřující na kontinent ze Středního východu a Afriky. „Mezitím se v Polsku u moci drží Strana Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského, který apeloval na následování 'historického hlediska, podle kterého je Polsko baštou křesťanství na východě'," připomíná autor studie. I Duda připomíná historické boje proti Turkům či Mongolům. Ani komunistům se v zemi nepodařilo uhasit polský katolicismus.

Byrokraté v Bruselu neví nic o důsledcích kulturní kolize

„Premiér další východoevropské země – Slovenska - Robert Fico řekl, že jeho země bude akceptovat pouze křesťanské uprchlíky a tvrdil, že islám 'nemá v jeho zemi místo' a že 'multikulturalismus je fikce'. Český prezident Miloš Zeman také napadl myšlenku multikulturalismu. Dokonce i Socratis Hasikos, kyperský ministr vnitra, řekl, že jeho země bude přijímat uprchlíky, ale žádal, aby to byli křesťané. Pro mnoho Kypřanů je čára, která rozděluje ostrov na řeckou křesťanskou a tureckou islámskou část, stejná, jako byla Berlínská zeď hranicí mezi demokracií a komunismem," píše institut.

Jak napsal prestižní americký katolický časopis First Things, „v Maďarsku, Chorvatsku a jinde ve východní Evropě dochází k pro-rodinné a pro-životní revoluci a ke znovuobjevení křesťanských kořenů". „Ať se vám to líbí nebo ne, poslední šance, jak zachránit evropské kořeny, by mohla vycházet od bývalých komunistických členů Evropské unie – od těch, kteří porazili Osmany v roce 1699 a kteří se nyní cítí kulturně ohroženi jejich dědici. Kypřané vědí o důsledcích kulturní kolize mnohem více než pohodlní byrokrati v Bruselu. Zeptejte se jich na to, kolik kostelů na turecké straně ostrova ještě stojí," vyzývá autor textu.