Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O co ve skutečnosti jde Evropě? Tusk promluvil na zasedání OSN

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

New York - Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes ve všeobecné rozpravě na úvod 71. zasedání Valného shromáždění OSN zdůraznil, že Evropě jde o mír.

Evropa podle něj usiluje o mír všude tam, kde je válka nebo kde válečný konflikt hrozí. Ve svém projevu se mimo jiné zaměřil na imigrační politiku Evropské unie, na globalizaci a na klimatické změny.

"Musíme obnovit pocit bezpečí, což je základní potřeba každé lidské bytosti stejně významná jako potřeba svobody," prohlásil Tusk.

Připomněl, že ve svém loňském projevu řekl, že izolacionismus nikdy nebude součástí evropské politiky. "Svůj názor jsem nezměnil, i když minulých dvanáct měsíců bylo obtížných, a to nejen pro Evropskou unii. Evropa bude vždy prosazovat svobodný, otevřený svět spravovaný právním řádem, v němž se národy mohou společně vyvíjet a obchodovat," řekl šéf Evropské rady.

Tusk uvedl, že EU je největším světovým dárcem pomoci a že se na tom nic nezmění. "Usilujeme o zavedení mezinárodního systému, který každému zajistí spravedlivý podíl z globalizace," prohlásil.

Témata:  Donald Tusk OSN (Organizace spojených národů) Evropa

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy