reklama

"Britské úřady říkají, že chtějí, aby výsledkem brexitu byla úspěšná Británie. To je oprávněné. Ale naše úloha je jiná. My musíme hájit zájem více než 400 milionů evropských občanů. A musíme zajistit, že se jejich zájmy budou brát v úvahu," řekl Českému rozhlasu europoslanec.

"Spouštěcí impuls musí přijít od Velké Británie. My ani nemůžeme začít jednání, jestliže Británie nepoužije článek 50 Lisabonské smlouvy. A my na to čekáme, protože není dobré, aby ta doba nejistoty, kterou prožíváme teď, pokračovala. Firmy ani jednotlivci nevědí, jaká bude situace v Británii a v Evropě v dalších letech," dodal.

Podotkl, že země, která chce opustit Unii, to musí oficiálně oznámit a až od té chvíle mohou začít jednání mezi Velkou Británií a evropskými institucemi. 

Přesto se domnívá, že by bylo pro Británii lepší v Unii zůstat, ale většina britských občanů se tak nerozhodla. "Jsme demokraté. Nemůžeme říct: jéje, oni se rozhodli takto, tak my uděláme něco proti tomu. Pro mne to není otázka nějaké odplaty. Nebudeme Brity za jejich volbu trestat. Musíme hledat dobré řešení, které bude v zájmu obou. Jak Spojeného království, tak ostatních evropských zemí a občanů, kteří v nich žijí," uvedl ve vysílání.