reklama

Skupina Iráčanů dříve ubytovaných v Okrouhlíku u Jihlavy odmítla azyl v Česku a v sobotu odjela do německého Essenu autobusem soukromého dopravce. "Můžu potvrdit to, že autobus je na německé straně hranic a je teď v držení německých policistů," řekl dnes Radiožurnálu majitel autobusové firmy, která skupinu převážela, Tomáš Husták. Zadržení podle něj byli také řidiči autobusu.

"Vypadá to, že německá policie zaeviduje irácké pasažéry, prolustruje, naloží zpátky do autobusu a vyšle do Čech," doplnil Husták. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) řekl v sobotu České televizi, že v případě navrácení Iráčanů z Okrouhlíku do Česka, by byli uprchlíci umístěni do detence. "Pravděpodobně bychom se pokusili je navrátit zpátky tam, odkud přišli. Sekundárně by se rozběhlo nějaké správní řízení," uvedl.

Už dříve se hovořilo o tom, že zmíněná skupina není spokojena s vyhlídkami na budoucnost v Česku. Martin Frýdl, mluvčí Nadačního fondu Generace 21, který zorganizoval přesídlení již 89 iráckých křesťanů do Česka, uvedl, že neví, proč tato skupina nechce zůstat v Česku.

Bydlení v Okrouhlíku opustili Iráčané v pátek a noc strávili v jedné z ubytoven v Jihlavě. Ministr Chovanec následně oznámil, že projekt na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku proto dočasně pozastavil. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jeho krok uvítal.

V Okrouhlíku bydlela ještě čtyřčlenná rodina pastora a svobodná žena, kteří v pátek dorazili do Prahy. Podle Petra Janouška z Armády spásy, která jim v metropoli pomáhala s ubytováním, tito lidé další stěhování neplánují. Další rodiny z projektu Nadačního fondu Generace 21 bydlí v Praze, Brně a Soběšovicích v Moravskoslezském kraji. O návratu do Iráku uvažuje kvůli stesku prarodičů po rodné zemi ještě osm lidí z Brna. V pražské skupině podle Frýdla problémy nejsou, spokojení jsou také lidé v Soběšovicích.