Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prach zabije tři miliony lidí ročně, lidí žijí ve znečištěném ovzduší, varuje WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO)
Světová zdravotnická organizace (WHO)
Foto: Reprofoto ČT

Ženeva - Podle aktuální zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) žije 92 procent obyvatel planety v místech, kde znečištění ovzduší enormně překračuje limity.

92 procent světové populace žije v místech, kde je příliš velké množství množství polétavého prachu PM2,5. Tento neviditelný prach obsahuje škodliviny jako sulfáty, nitráty a oxid uhelnatý.

Průměrný světový roční limit WHO je zvlášť překračován ve východním Středomoří, jihovýchodní Asii a ve východním Tichomoří. WHO zveřejnila v květnu žebříček znečištění ovzduší, podle kterého Česko patří do regionu s nejlepší kvalitou ovzduší na světě. Z měst v ČR byly nejhůře hodnoceny Havířov a Český Těšín.

Znečištění ovzduší ve světě je spojeno s úmrtím zhruba tří milionů lidí ročně. Na 90 procent těchto úmrtí připadá na chudé země.

"Je nutná rychlá akce proti znečištění ovzduší. Různá řešení existují, především změnou dopravních systémů, řešením pevného odpadu, používáním čistých paliv v domácnostech a používáním obnovitelných energií a snižováním emisí v průmyslu," prohlásila ředitelka odboru veřejného zdraví ve WHO Maria Neiraová.

Témata:  WHO ekologie zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy