reklama

V létě Evropou, zejména Francií a Německem, otřásla vlna krvavých útoků, ke kterým se přihlásil IS. Protiteroristický koordinátor EU Gilles de Kerchove varoval členy výboru europarlamentu pro občanské svobody před „větším počtem možných zdrojů" útoků a dodal, že hrozba terorismu v celé EU je i nadále „velmi vysoká ". Jeho slova cituje server RT.

De Kerchove uvedl, že existuje „nejméně šest důvodů" pro to, aby byla úroveň pohotovosti držena na nejvyšší úrovni za posledních 20 let. Jedním z důvodů je podle něj velké množství dobře vyškolených sebevražedných atentátníků a osamělých vlků-útočníků, kteří jsou řízeni či inspirováni IS a kteří se nachází v Evropě. Počet těchto potenciálních pachatelů je pak dále rozšířen o „osoby s duševními poruchami nebo o ty, kteří se snaží napodobit" útočníky této teroristické organizace, varoval šéf boje proti terorismu.

Zdůraznil, že existuje „vztah mezi terorismem a trestnou činností" a připomněl, že mnozí útočníci měli „kriminální minulost." Kererchove také potvrdil, že IS „pomocí přílivu migrantů na základě padělaných dokladů" dostal do Evropy své bojovníky. Varoval také, že pokud IS bude čelit dalším překážkám, ze Sýrie a Iráku utečou do EU další bojovníci, aby pokračovali ve svém džihádu.

Uvedl, že se do pohybu mohou dát ne stovky, ale až tisíce bojovníků, se kterými bude třeba se potýkat. „Budeme muset zvládnout vysoký počet bojovníků a rozmanitost jejich profilů: přes lidi, kteří pracovali v předních liniích jako bojovníci; lidi, kteří působili v záloze, ale také manželky bojovníků a děti. Víme, že se tam narodilo více než 500 dětí," připomněl.

Dalším důvodem, proč roste hrozba terorismu v Evropě je podle něj práce IS s on-line a sociálními médii, kde skupina díky propagačním kanálům provádí nábor a šíří propagandu. Ve svém projevu k zákonodárcům EU Kerchove řekl, že nejnovější trend ukazuje, že sice méně Evropanů odchází do Sýrie, ale o to více Evropanů se podle něj „inspiruje" a připojuje se k džihádu na domácí půdě.

I uprchlíci podle něj představují potenciální nebezpečí, protože se mohou radikalizovat - „salafistické organizace se je snaží rekrutovat již v uprchlických táborech" v celé Evropě a zejména v Německu. „To není náhoda, protože se budou chtít dohodnout s uprchlíky, a to může vytvořit začarovaný kruh islamofobie a radikalizace," říká Kerchove.

Zdůraznil také, že džihádisté uzpůsobují své útočné taktiky a hledají cíle mimo jejich typický rozsah - místo slavných památek či státních institucí se zaměřují spíše na místa, která jsou snadnou dostupná, málo zabezpečená, ale kde se nachází hodně osob. „Obáváme se, že by mohl Daeš krok za krokem měnit svůj modus operandi. Bomby v autech by mohly být jedním z nových trendů. Víme, jak moc se snaží naučit vytvořit improvizovaná výbušná zařízení, která mohou být umístěna v autech. A existuje také obava, která se týká použití chemických zbraní," dodal.