Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál v Panamě: Dokumenty odhalily praní peněz, objevují se jména jako Putin nebo Asad

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Panama - Důvěrné dokumenty unikly z jedné ze světově nejvíce utajovaných advokátních kanceláří a ukazují, jak bohatí a mocní mají skrývají své peníze. Diktátoři a další hlavy států byli obviněni z praní peněz, aby unikli sankcím a vyhli se daním. Dokumenty ukazují vnitřní fungování advokátní kanceláře Mossack Fonseca, která sídlí v Panamě.

Takzvané "panamské dokumenty" odhalují 72 současných nebo bývalých hlav států a obviňují některé z nich z okrádání vlastních zemí. Data vedou k rodinám a spolupracovníkům mocných lidí světa, včetně bývalého prezidenta Egypta, Hosniho Mubaraka, bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího či současného prezidenta Sýrie Bašára Asada.

Obviněni jsou zde i dva spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina, jeho bývalá manželka Ljudmila a violoncellista Sergei Roldugin. Nečistě měli přijít k téměř 2 miliardám dolarů. Zpochybněno je i jednání premiéra Islandu, Sigmundura Gunnlaugssona. Ten již čelil snahám o jeho sesazení, avšak jakékoliv výhody z obchodu se svojí ženou a koupí společnosti Wintris popíra a prý nijak neprofitovali.

Kdo dokumenty předal německým novinám Süddeutsche Zeitung zatím není známo. Ekonomové, novináři a další odborníci z celého světa podle deníku Guardian více než rok vše dlouhodobě analyzovali a ověřovali

Mimopevninské společnosti lákají díky svým daňovým pravidlům mnohé bohaté. I když na jejich využití není nic nezákonného, uniklé soubory vyvolávají základní otázky týkající se etiky těchto daňových rájů a nyní bude ještě větší tlak po reformě systému, jehož kritici říkají, že přímo vybízí ke zneužití.

Dokumenty navíc ukazují, že jednotlivci zde mohou uložit velké množství hotovosti, aniž by prokázali svoji totožnost. V jednom případě totiž firma jednala jménem člověka, který předstíral vlastnictví 1,8 milionu dolarů a skutečný majitel tak nemusel odhalit svoji identitu.

Mluvčí společnosti Mossack Fonseca obvinění odmítá s tím, že za 40 let své existence nebyli nikdy nařčeni z ničeho nezákonného. "Pokud zachytíme neobvyklé jednání, hlásíme to. A to platí i naopak, vždy spolupracujeme, pokud existuje důkaz o nějakém pochybení," uvádí v prohlášení.

Co konkrétně panamské dokumenty mimo jiné odhalují?

12 národních vůdců, 143 politků, jejich rodiny a spolupracovníci využili služeb společností v daňových rájích. Jedná se například o pákistánského premiéra Nawaza Sharifa, bývalého viceprezidenta Iráku, Ayada Allawiho, prezidenta Ukrajiny Petra Poroshenka či premiéra Islandu Sigmundura Gunnlaugssona.

Až ke dvěma miliardám dolarů si měl přijít blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina, violoncellista Sergei Roldugin.

Šest členů Sněmovny lordů, tři bývalí konzervativní poslanci a desítky spolupracovníků britských politických stran měli aktivity v podobných firmách.

Rodiny nejméně osmi současných či bývalých členů čínského nejvyššího vládnoucího orgánu mají skryté bohatství v daňových rajích

23 jedinců, na které byly uvaleny sankce kvůli podpoře režimů v Severní Koreji, Zimbabwe, Rusku, Íránu či Sýrie byli klienti Mossack Fonseca. Jejich podniky měli základnu na Seychelských ostrovech, britských Panenských ostrovech v Panamě či dalších jurisdikcích.

Témata:  Panama peníze finance

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy