Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko kritizuje výroky amerických politiků. Chce dvoudenní klid v Halabu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva/Damašek - Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes kritizoval středeční výroky amerických představitelů o Rusku a označil je za "citový výlev". Moskva zároveň navrhla 48hodinovou humanitární přestávku v útocích na syrské město Halab.

Šéf americké diplomacie John Kerry pohrozil, že Washington přeruší veškeré kontakty s Ruskem, pokud neskončí bombardování města.

Kerry ve středečním telefonátu se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem vyjádřil znepokojení nad zhoršující se situací v Sýrii. "Ruský a syrský režim útočí v Halabu na nemocnice, na vodovodní řád a na další civilní infrastrukturu. Ministr Kerry dal jasně najevo, že USA a jejich partneři připisují odpovědnost Rusku.

Rjabkov řekl, že sedmidenní příměří, jaké prosazují USA, je pro Moskvu nepřijatelné. Místo toho ale navrhl dvoudenní humanitární přestávku v bojích.

Podle ruských agentur měl Rjabkov v kritice rétoriky USA na mysli výroky mluvčího Kerryho úřadu Johna Kirbyho. Řekl totiž, že je v zájmu Ruska zastavit násilí v Sýrii, protože extremisté by mohli využít vakuum a zahájit útoky na "ruské cíle, a to i na ruská města". Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil pohrůžku vypovězení spolupráce USA s Ruskem v Sýrii za neobratné vyjádření. Podle něj se prokázalo, že USA nejsou schopny ovlivnit situaci v Halabu. Syrská armáda bude podle Peskova dál bojovat proti teroristům s ruské letectvo ji v tom podpoří.

Ruské ministerstvo zahraničí zopakovalo, že USA nedokázaly splnit bod minulého příměří, v němž se počítalo s jasným oddělením syrské opozice podporované Spojenými státy od teroristických skupin.

Dnes syrská armáda zveřejnila video ze čtvrti Faráfra, odkud se jí údajně podařilo vytlačit povstalce. Jde o část Halabu, která je v sousedství historicky ceněného centra. Na snímcích jsou patrné silně poničené historické budovy, hromady sutě, pokroucená výztuž a prolomené stropy. Agentura SANA oznámila, že koalice, kterou vedou USA, ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur zničila při bombardování dva mosty přes Eufrat. Agentura napsala, že koalice tvrdí, že bojuje proti teroristům z Islámského státu, ale opakovaně útočí na syrskou infrastrukturu.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii John Kerry Rusko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy