Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turci se bouří. Nová kampaň jim kazí podnikání

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ženeva – Turečtí provozovatelé rychlého občerstvení ve Švýcarsku se bouří. Ve zemi totiž byla odstartována kampaň, která mluví o zákazu kebabu. Webové stránky iniciativy „Ano zákazu kebabu" se objevily ve Švýcarsku před dvěma týdny a volají po zákazu pojídání kebabu na veřejných místech.

Iniciativu vytvořil švýcarský nezávislý aktivista Daniel Graf a jde vlastně o satirický komentář k švýcarském celostátním zákazu nošení burky na veřejnosti, který ve středu schválila dolní komora parlamentu. Jenže mnoha Turkům skutečný účel kampaně unikl.

Pondělní vydání tureckého listu The Daily Sabah uvedlo, že prodeji kebabů v zemi jsou naštvaní „nelogickou" kampaní. Mehmet Kaçak, prezident sdružení restaurací v zemi, řekl turecké tiskové agentuře, že Švýcarská vláda by měla takovou kampaň odmítnout. Podle stejné logiky by prý Turecko muselo zakázat pizzu a všechny ostatní formy rychlého občerstvení, které nepochází z jejich země, uvedl.

V rozhovoru pro server The Local Graf ve čtvrtek řekl, že ve skutečnosti nechce zakázat kebab, ale že zahájil kampaň kvůli navrhovanému zákazu burek, který on považuje za „velmi hloupý nápad". Dodal, že v současné době je velmi obtížné vést o zákazu burek racionální diskuzi, protože jde o složitý problém, ve kterém „politická motivace maskuje jiné cíle".

„Pokud začnete mluvit o nošení burky, jde o ženská práva, bezpečnost, náboženství, všechny ty věci, a vy nemůžete tvrdit, že je to hloupé a že je za tím politická strategie," řekl s tím, že strategie „je diskriminovat muslimskou populaci ve Švýcarsku".

„Lidé stojící za návrhem ... jsou pravičáci, často z rasistických stran, a mají jasný cíl. Obávám se, že to naruší naši společnost, podobně jako v jiných zemích, například ve Francii. To je důvod, proč musíme začít debatu z jiného úhlu, aby bylo jasné, že je to velmi hloupý nápad," vysvětluje aktivista.

„Tak jsem přišel s myšlenkou zákazu kebabu, protože když řeknete: Hej, pojďme sbírat podpisy pro zákaz kebabu, každý řekne, že se jedná o velmi hloupý nápad a že jsme blázni. Takže se dá říct: ano, možná máte pravdu, ale je zde další věc, která je podobná, a to je zákaz burky. To je také hloupé," vysvětlil svou motivaci Graf.

Povzbuzen tím, jaký jeho návrh na zákaz kebabu vyvolal pozornost, se aktivista chystá i se svými kolegy vyrazit přímo do ulic a vysvětlit lidem své názory. Kebaby jsou podle něj ve Švýcarsku velmi populární, mnoho lidí je jí k obědu. Naopak burky je podle něj vidět jen „velmi vzácně".

Není vyloučeno, že se tato iniciativa pokusí získat 100 tisíc podpisů, aby o problému mohlo být uspořádáno celostátní referendum. „Předtím to byl jen nápad, kterým jsme chtěli otestovat veřejnost, ale teď, když máme tolik pozitivní odezvy, má smysl pokračovat," tvrdí Graf.

Nejprve prý ale svou iniciativu vysvětlí Turkům. „Do našeho výboru potřebujeme turecké přistěhovalce. Chceme ukázat, že nejsme jen pravicová skupina bílých mužů," dodal.

Ve středu dolní komora švýcarského parlamentu těsně schválila návrh zákona o zákazu nošení burek ve Švýcarsku. Návrh zákona byl předložen Walterem Wobmannem z pravicové Švýcarské lidové strany (SVP) a odráží již platící zákaz z kantonu Ticino, který zakazuje ženám nosit burku či nikáb na veřejnosti. Nicméně o celém problému se ještě bude jednat a je pravděpodobné, že než zákon vstoupí v platnost, budou o něm lidé rozhodovat v referendu.

Témata:  Švýcarsko Turecko muslimové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy