reklama

"Je vrcholem cynismu zřídit si firmy v daňových rájích v době, kdy (na východě země) umíraly stovky našich vojáků," uvedl Ljaško.

Ukrajinský Národní protikorupční úřad (NABU) ze zákona ale nemůže vyšetřovat přesuny firem prezidenta Porošenka do daňových rájů. Uvedl to dnes sám úřad v reakci na zprávy médií, podle kterých šéf státu mohl porušit zákon neoznámením majetku a příjmů v cizině, jakož se dopustit daňových úniků. Úřad ale uvedl, že podle ukrajinských zákonů smí vyšetřovat pouze exprezidenty.

Porošenko nyní čelí ostré kritice za převedení svého podnikání v čokoládě a sladkostech do daňového ráje v zahraničí, jak vyplývá z dokumentů, uniklých z právní firmy Mossack Fonseca.

"Když Porošenko v roce 2014 bojoval o nejvyšší státní funkci, sliboval voličům, že prodá svou společnost Rošen (v zahraničí známou také jako Roshen), největšího výrobce cukrovinek na Ukrajině, aby se plně soustředil na řízení země," připomněl list Ukrajinska pravda. "Ve skutečnosti se čokoládový magnát více zajímal o vlastní prospěch, než o blaho vlasti," dodal.

Porošenkův majetek se odhaduje na 858 milionů dolarů (asi 20 miliard Kč). Podle deníku dvakrát porušil zákon, když poskytl nepravdivé údaje o svém jmění. Porošenko prý převáděl majetek do cizího daňového ráje zrovna "v kritických okamžicích boje se separatisty v Donbasu" na východě Ukrajiny, kdy povolával Ukrajince do zbraně, varoval před vpádem ruských vojsk a obviňoval Rusko z agrese.