Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nizozemí odmítlo kritiku za vyšetřování M17. Ruský velvyslanec musel na kobereček

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela systému BUK míří k letadlu.
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela systému BUK míří k letadlu.
Foto: Dutch Safety Board

Haag - Ruský velvyslanec v Nizozemí musel vysvětlovat kritické poznámky Moskvy vůči závěrům mezinárodního vyšetřování zřícení letu MH17.

Ruská reakce podle nizozemského ministra zahraničí Berta Koenderse zpochybňuje nestrannost, profesionalitu a nezávislost vyšetřovatelů. "Ruskému velvyslanci bylo sděleno, že taková ničím nepodložená kritika je nepřijatelná," uvedlo v prohlášení nizozemské ministerstvo zahraničí.

Boeing 777 byl před dvěma lety nad Donbasem sestřelen z oblasti ovládané proruskými separatisty raketovým systémem Buk pocházejícím z Ruska, uvedl ve středu mezinárodní tým vyšetřovatelů. Kyjev reagoval prohlášením, že závěr expertů je důkazem o přímém podílu Ruska na incidentu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale obratem jakýkoli podíl Ruska na sestřelení letu MH17 důrazně popřel. Odvolal se na nové radarové údaje, o kterých v úterý informovali ruští vojenští činitelé a které prý svědčí o tom, že raketa nebyla odpálena z území ovládaného povstalci. Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí bylo vyšetřování "zkreslené a politicky motivované" a nevzalo v potaz důkazy, které poskytlo Rusko.

Témata:  sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou Nizozemí Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy