Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti přináší choroby, které byly v Evropě vymýceny. Lékaři se dostávají do problémů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Migrační krize a velké množství lidí, kteří do Evropy přichází, vyvolává obavy týkající se možného zdravotního rizika. A jak poukazuje německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung tyto starosti nesjou tak úplně liché. V Německu se totiž spolu s běženci objevily choroby, které tu již dříve byly vymýceny. A tamní zdravotní systém se dostává pod velký tlak.

Stejně jako se zvětšuje počet trestných činů a objevují se postoje vůči ženám, které mnozí považují za neslučitelné s moderními evropskými hodnotami, přináší více než jeden a půl milionu migrantů, kteří loni dorazili do Německa, na kontinent také nevídané a vzácné kmeny chorob. Nově příchozí a jejich nemoci tak způsobují tlak na německý systém zdravotní péče, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Všichni migranti jsou při příjezdu do Německa jsou povinni podrobit se lékařskému vyšetření. Němečtí lékaři se potýkají s vysokým počtem případů posttraumatických stresových poruch, zároveň ale zjišťují, že je stále obtížnější diagnostikovat choroby, které byly v Německu dávno vymýceny, ale které jsou stále ještě běžné na Středním východě a v Africe.

Nemoci trávícího traktu, jaterní choroby, svrab a tuberkulóza (TBC), to vše jsou nemoci běžně se vyskytující mezi migranty. Henning Mothes z fakultní nemocnice v Hamburku uvedl, že němečtí lékaři často bojují s diagnostikou příznaků TBC, protože ty symptomy, které se u běženců vyskytují, nejsou typické, a nemoc tak často zůstane nediagnostikována. Lékaři si prý nyní uvědomují třeba to, že každý migrant s bolesti břicha musí být na tuto nemoc testován.

Další onemocnění běžné v arabském světě, ale pro Evropu velmi netypické, je parazit, který se nachází u lišek a psů a který může být přenesen na člověka. Parazit může způsobovat vážné poškození jater, způsobuje velké cysty, které se obtížně diagnostikují, a jen zkušený odborník je schopen je vyoperovat. V případě, že se parazit rozšíří do břicha, nemoc se pak stává neoperovatelnou, píše server Breitbart.

Mnohé z těchto nemocí, které migranti přináší, prý však pro běžnou populaci nejsou nakažlivé, přesto se loni objevilo několik případů vysoce nakažlivých chorob, které se šíří mezi migranty. V jednom případě šlo o tropickou masožravou bakterii, která se šíří na území Islámského státu a která zanechává své oběti strašlivě znetvořené.

V azylovém domě v Rakousku se pak objevilo smrtelné bakteriální onemocnění. Tento objev vyvolal poplach, když bylo oznámeno, že pokud zůstane nemoc neodhalena a neléčena, může mít tato bakterie stejnou úmrtnost jako virus ebola.

Témata:  uprchlíci Německo nemoc

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy