Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová promluvila: Londýn zahájí jednání o brexitu do konce března

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Britká premiérka Theresa Mayová dnes oznámila, že Spojené království spustí Článek 50 Lisabonské smlouvy ohledně vystoupení z EU do konce března roku 2017.

"Spustíme článek 50 do konce března příštího roku," řekla Mayová stanici BBC. Oznámení podle agentury AFP potěší Brusel, který neskrýval netrpělivost a přál si co nejdříve vědět, jak Londýn naloží s výsledkem referenda z 23. června.

Vyjádření Mayové má rovněž uklidnit a semknout řady konzervativců, scházejících se ode dneška na výroční stranické konferenci v Birminghamu. Brexit bude klíčovým tématem jednání.

Premiérka ale nezabíhala do detailů: opět prohlásila, že chce vyjednat co možná nejlepší dohodu o odchodu z EU, ale podle AFP neupřesnila, zda dá přednost zachování společného trhu, anebo kontrole imigrace, požadované přívrženci brexitu. "Lidé si přejí, aby vláda byla schopná rozhodovat, kdo smí vstoupit (na britské území), a to je důležité," poznamenala. Současně dodala, že vysoce kvalifikovaní přistěhovalci jsou nadále vítáni.

Mayová již v rozhovoru s nedělníkem The Sunday Times uvedla, že zrušení zákona z roku 1972 o přistoupení Spojeného království k unii bude znamenat "první krok, aby se Británie zase stala svrchovanou a nezávislou zemí" a "moc se vrátí voleným institucím v naší zemi".

Tento zákon by podle ministra dopravy Chrise Graylinga měl být přijat mezi květnem 2017 a květnem 2018. "Některé věci (z unijní legislativy) si budeme chtít ponechat, například v ochraně životního prostředí či zaměstnaneckých práv, ale jsou jiné věci, kterých se budeme chtít zbavit," řekl tento přívrženec brexitu televizi ITV.

Témata:  Brexit EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy