Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kolumbii probíhá referendum o mírové dohodě s FARC

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogota - V Kolumbii se dnes koná referendum o mírové dohody mezi vládou a povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Očekává se její schválení, nicméně odpůrců dokumentu není málo.

Dohodu, která má 297 stran, podepsaly obě strany na konci září a oficiálně tak ukončily 52 let trvající konflikt, který si vyžádal 260.000 obětí a sedm milionů uprchlíků.

Po schválení dohody rebelové v příštích šesti měsících odevzdají zbraně pozorovatelům OSN a utvoří politickou stranu. Části kolumbijské společnosti ale vadí, že vůdci povstalců si mohou prostřednictvím této smlouvy zajistit beztrestnost, i když měli podíl na zabíjení vojáků či civilistů.

Vláda proto neponechala nic náhodě a během uplynulého měsíce vedla intenzivní kampaň v médiích, ale i na koncertech či nejrůznějších shromážděních. Na pomoc si přizvala dokonce zpěváka Bona ze slavné skupiny U2 a bývalého člena Beatles Ringo Starra. A vůbec poprvé nechala vytisknout hlasovací lístky i v Braillově písmu.

K hlasování vyzval obyvatele i prezident Juan Manuel Santos. "Musíme tady v Kolumbii přijmout kulturu nenásilí," uvedl.

Témata:  Kolumbie FARC referendum

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy