reklama

„Brusel nemůže Maďarsku nutit svou vůli," řekl vzdorný maďarský vůdce svým příznivcům v Budapešti. I když 99,8 procent z těch, kteří hlasovali, podpořili jeho úmysl, volební účast byla jen 44 procent. Aby bylo referendum platné, byla by třeba účast alespoň 50 procent voličů.

Národní volební komise nakonec oznámila, že z odevzdaných hlasovacích lístků bylo platných pouze 39 procent, i proto bylo hlasování už v neděli před sečtením všech hlasů označeno za neplatné.

Ale Orbán slíbil, že i přesto ze všeho vyvodí „právní důsledky", zároveň se snažil bagatelizovat význam nízké účasti. „Brusel nebo Budapešť, to byla ta otázka. A lidé řekli Budapešť," tvrdí premiér.

„Navrhnu změnit ústavu, která musí odrážet vůli lidu. Donutíme Brusel pochopit, že nemůže ignorovat vůli maďarských voličů," dodal.

Opozice už dříve varovala, že jakákoliv právní změna, která by vycházela z výsledku referenda, by porušovala ústavu. „Vypadá to, že Orbán chce pokračovat v jeho boji s EU kvůli migrační politice. A ústavní změna je jeho způsob, jak toho chce dosáhnout. Přestože by to mohlo vyvolat právní bojuje s Bruselem," uvedl analytik Bulcsu Hunyadi pro agenturu AFP.