Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povstalci chtějí do 48 hodin vyhnat IS z Dábiku

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Syrští povstalci očekávají, že se do 48 hodin probijí do severosyrského města Dábik ovládaného radikály Islámského státu (IS). Z města Hamá je dnes hlášen teroristický útok.

Dábik leží asi 40 kilometrů severovýchodně od Halabu a zhruba deset kilometrů od hranice s Tureckem. Islamisté se jej zmocnili v roce 2014. Podle města se jmenuje také internetový propagandistický časopis IS.

Postup k Dábiku podle zástupce rebelů zpomalují miny, které radikálové v oblasti nakladli. Velitel dodal, že výbuchy nášlapných min a minometné útoky připravily v neděli v jedné vesnici nedaleko hranice s Tureckem o život 15 bojovníků z řad povstalců.

Ve městě Hamá, kontrolovaném vládou, se dnes odpálil sebevražedný atentátník. Na místě jsou mrtví a zranění, informovala podle agentury Reuters státní tisková agentura SANA. Syrská televize uvedla, že výbuchy byly dva.

Ve čtvrtém největším syrském městě jsou podle agentury AFP podobné události od začátku syrské války v roce 2011 velmi vzácné. Rebelové zahájili na konci srpna na severu Hamá ofenzivu. Oblast je pro syrský režim strategicky důležitá, protože se zde nacházejí města, ve kterých žijí alávité, k nichž patří i syrské vedení.

Témata:  Sýrie Islámský stát teroristické útoky v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 17:34

Prvomájové demonstrace v Evropě: V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy