Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU je na brexit připravena. Vyjednavač vyrazí na cestu

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - V Evropské komisi probíhají přípravy na jednání o odchodu Velké Británie z EU. Michel Barnier, někdejší eurokomisař pro vnitřní trh, se na počátku měsíce ujal funkce vyjednávače.

Mluvčí komise Margaritis Schines dnes novinářům řekl, že zkušený francouzský politik svou práci začne vnitřní reorganizací a přípravou služeb komise tak, aby byly na jednání co nejlépe nachystány. Barnier také předpokládá sérii cest a jednání v hlavních městech Evropské unie.

Schinas dnes opět zopakoval postoj komise, že jednání s Londýnem o brexitu nejsou možná, dokud Británie formálně partnerům v EU neoznámí svůj záměr unii opustit. Až tak učiní, hodlá komise podle něj vyjednávat "konstruktivně a v dobré víře".

Britská premiérka Theresa Mayová dala v neděli najevo, že dvouleté "výstupní" rozhovory chce spustit nejpozději na konci března. Termín vyplývá kromě jiného také z úvahy související s příštími volbami do Evropského parlamentu. Ty se konají na jaře 2019 a bylo by zvláštní, kdyby Britové těsně před odchodem z EU ještě volili své nové europoslance.

S Mayovou v neděli hovořil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker telefonicky. Oba politici se osobně setkají na okraj příštího summitu EU koncem měsíce v Bruselu.

Témata:  Brexit Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy