Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU nesplnila slib, hřímá Turecko. Kde jsou peníze?

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana EU nesplnila svůj slib poskytnout Turecku tři miliardy eur na pomoc migrantům. Brusel ovšem částky vyplácí na konkrétní projekty, nikoli jednorázově.

"Dělají sliby, ale pak je neplní," řekl Erdogan v Ankaře. Podle něj dostalo Turecko dosud jen 179 milionů eur namísto slíbených tří miliard eur.

Podle informací Evropské komise z minulého týdne Brusel již pro Turecko na řešení migrace vyčlenil 2,24 miliardy eur (asi 60,5 miliardy Kč) ze tří miliard eur předpokládaných pro roky 2016 a 2017. Kontrakty už byly uzavřeny za více než 1,25 miliardy eur (33,75 miliard Kč).

Agentura AFP v této souvislosti připomněla, že EU peníze Turecku přiděluje na konkrétní projekty, což je složitější, než vyplácení jednorázové sumy.

Díky březnové dohodě EU s Tureckem se výrazně snížil příliv migrantů do Řecka. Brusel Ankaře slíbil další tři miliardy eur po třech miliardách dohodnutých loni na podzim, oživení přístupových rozhovorů a bezvízový styk. Turečtí představitelé si opakovaně stěžují, že Brusel své sliby nedodržel. Evropská komise ale namítá, že například pro zrušení víz pro Turky stále chybí splnit několik podmínek.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan EU uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy