Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanci se neshodnou na tom, jak Atény postupují v provádění reforem

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Štrasburk – Ve Štrasburku se dnes diskutovalo o stavu hospodářských reforem v Řecku. Europoslanci se však nedokázali shodnout na tom, jestli bylo v zemi dosaženo významného pokroku.

Jedna část členů europarlamentu řeckou vládu za její úsilí chválila, druhá naopak tvrdila, že se Atény musí snažit mnohem více, reformy skutečně uvádět do praxe a nenechat je pouze na papíře.

Na úvod vystoupil eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici, který úsilí řecké vlády z posledních měsíců ocenil. „Žádný členský stát neprovádí tolik reforem současně a žádný to ani nepotřebuje. Chtěl bych vyjádřit uznání ze strany komise," uvedl Moscovici. Zdůraznil, že nyní je třeba zejména dokončit zahájené reformy.

„Řecké orgány od počátku září zrychlily své kroky. Chtěl bych povzbudit řeckou vládu," dodal s tím, že reformy EU od Atén nepožaduje "pro vlastní potěšení, ale jde o to vrátit řecký trh zpátky na nohy a přispět k navrácení investorů do země". Silnější Řecko je podle něj v zájmu Evropské unie.

Italský europoslanec Robert Gualtieri z frakce socialistů uvedl, že řečtí občané museli čelit nesmírně obtížně krizi, nyní je ale vidět světlo na konci tunelu, i proto je podle něj třeba řeckou vládu ocenit.

Německý europoslanec Burkhard Balz z lidovecké frakce je ale opačného názoru. „Vláda premiéra Tsiprase si podle mě zahrává s ohněm, musí dělat více. Musí reformy provádět z vlastní vůle," prohlásil s tím, že rovněž není vhodné, aby řecký kabinet neustále svaloval vinu na unijní instituce a Mezinárodní měnový fond. Tsiprasova vláda podle něj neučinila dost.

Unijní kroky zkritizoval řecký europoslanec z frakce konzervativců a reformistů Notis Marias, který uvedl, že se prohloubila chudoba, nezaměstnanost, ekonomika vyschla, ale nic se nezlepšilo. Politika takzvané trojky, tedy Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu podle něj jen zvýšila zadlužení Řecka.

Kateřina Konečná (KSČM) zkritizovala míru privatizace, ke které v Řecku dochází. Privatizovat služby veřejného sektoru, byť ve složité ekonomické situaci, je podle ní velmi špatná varianta, která se v budoucnu velmi vymstí. „Z druhé strany se jim ale evidentně nedaří vyřešit zkorumpovaný bankovní sektor, který tam je a to je špatně," upozornila.

Výsledky z Řecka jsou podle ní jinak pozitivní. „Tvrdí, že snižují nezaměstnanost, že dostávají lidi z hranice chudoby, což je doložitelné i těmi čísly, které dostáváme," uvedla Konečná. Vládní levicová formace SYRIZA by nyní podle ní chtěla dosáhnout toho, aby jim byla část dluhu odpuštěna. „Tvrdí, že ten dluh je natolik vysoký, že nejsou schopni ho splácet," uzavřela.

Témata:  EU Řecko europoslanci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy