Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šokující odhalení: Leonardo da Vinci prý není původním tvůrcem jedné se svých nejslavnějších prací

Vitruviova figura
Vitruviova figura
Foto: Pixabay

Řím - Jedna z nejznámějších kreseb Leonarda da Vinciho Vitruviova figura, která proslula tím, že díky svým dokonalým proporcím zapadne do kruhu i čtverce je pravděpodobně plagiát. K tomuto závěru došel po desítkách let zkoumání italský historik Claudio Sgarbi. Od koho slavný Leonardo tento nákres okopíroval?

Původní myšlenka, že lidské tělo dokonale zapadne do kruhu i do čtverce vznikla už v 1. století před naším letopočtem, kdy jí slovně vyjádřil architekt Marcus Vitruvius Pollio. V té době byl kruh vnímán jako božský symbol a čtverec naopak jako symbol pozemského života. Spojení těchto dvou symbolů tak podle Vitruvia dokazuje to, že lidské tělo je miniaturou vesmírů a vytváří mikrokosmos.

Přenesení této myšlenky na papír je od roku 1490 připisováno Leonardu da Vincimu. Avšak italský historik Claudio Sgarbi tvrdí úplně něco jiného. V italském městě Ferrara nalezl v roce 1986 zapomenutý rukopis, ve kterém objevil zjednodušenou verzi Vitruviovy figury taktéž z roku 1490. Po dlouhém zkoumání, které si vyžádalo desítky let, došel Sgarbi k závěru, že původním autorem kresby je renesanční architekt Giacomo Andrea de Ferrara.

Sgarbi svojí teorii opírá o fakt, že se oba renesanční umělci znali a v roce 1490 se sešli a stali se z nich dokonce blízcí přátelé. Navíc Leonardova perokresba nezobrazuje žádné známky toho, že by ji nějakým tvůrčím způsobem zpracovával, naopak Ferrarův nákres je plný vylepšování a oprav. Je tedy logické, že Ferrara je první, kdo Vitruviovu postavu nakreslil, protože kdyby kresbu okopíroval od Leonarda, nebylo by úprav a korekcí potřeba.

Dalším znakem, že Leonardo není púvodním autorem je to, že Ferrara postavu nakreslil pouze v jediném postoji, zatímco Leonardo jí ztvárnil ve dvou různých postojích. Přiblížil se tak více původní myšlence samotného Vitruvia.

Přátelství Leonarda a Ferrary ukončila francouzská armáda, která v roce 1499 dobyla Miláno. Da Vincimu se z města podařilo bezpečně uprchnout, avšak Ferrara takové štěstí neměl. Umělec v Miláně setrval a nakonec byl zabit Francouzi. Ti ho nejprve oběsili a poté jeho tělo nechali vláčet ulicemi.

Leonardo da Vinci se tak dočkal celosvětové slávy takřka bez námahy. Není totiž tvůrcem původní myšlenky ani nevytvořil její první nákres. Je tedy velice pravděpodobné, že se pouze nechal Ferrarem inspirovat, avšak sám nakonec nákres dotáhl k dokonalosti.

Témata:  Leonardo da Vinci umění

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy