Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asad se pustil do Evropy: Zmizela z politické mapy světa, ovládá ji USA

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Europoslanci včera kritizovala laxní přístup EU k válce v Sýrii a prezident Bašár Asad jim dnes dal za pravdu, byť ostřejším tónem. Evropa podle něj zmizela z politické mapy světa.

Asad v rozhovoru s dánskou televizí kritizoval Evropu za její pasivitu a podléhání vlivu Spojených států.  "Celá Evropa chybí na politické mapě nejméně od roku 2003, po invazi do Iráku. Musí následovat Američany," řekl Asad. Dodal, že některé evropské země se dokonce "neodvažují provádět svou vlastní nezávislou politiku". Syrský prezident také řekl, že Evropané nejsou pro Sýrii nepřátelé. Je podle něj třeba rozlišovat mezi národy a politikou vlád. Přeje si prý, aby armáda dobyla území celé Sýrie a že k tomu využije lokální dohody o příměří a amnestii. Žádná umírněná opozice podle něj v Sýrii neexistuje.

Na otázku, proč jsou terčem útoků také nemocnice, civilní domy a zdravotníci, Asad řekl, že o takových útocích neví. "Naší politikou není ničit nemocnice nebo školy a podobné objekty. Jestliže na něco z toho armáda útočí, pak je to omylem," řekl.

USA obvinil, že nemají zájem dosáhnout příměří za podmínek, které by umožnily útočit na Frontu dobytí Sýrie (bývalou An-Nusru napojenou na Al-Káidu). Podle prezidenta je tato skupina pro USA "kartou", kterou si střeží.

Někteří europoslanci na středečním jednání Evropského parlamentu kritizovali EU za pasivitu v Sýrii. Guy Verhofstadt z Belgie prohlásil, že Evropa neudělala pro umírněnou syrskou pozici nic.

Témata:  Bašár Asad EU USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy