Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhořely se debaty kolem EU: Oslabte její vliv, žádají lidé

Sídlo EU
Sídlo EU
Foto: Pixabay

Bratislava - Po červnovém referendu brexitu se stále víc diskutuje o budoucí podobě EU, přičemž začíná převládat názor, že by měl být vliv Bruselu oslaben. Tento názor zazněl i dnes ve slovenské metropoli, kde se koná neformální jednání šéfů parlamentních komor členských států unie.

Šéf Evropského parlamentu Martin Schulz, který se dnešní schůzky účastní, na příkladu Slovenska uvedl, že národní parlamenty mají vliv na rozhodovací proces v EU. Řekl, že slovenská vláda, která se prostřednictvím ministrů podílí na přijímání rozhodnutí členských zemí unie, odpovídá sněmovně.

Za potřebné Schulz označil, aby národní parlamenty a Evropský parlament nevystupovaly proti sobě. "Národní a evropský parlamentarismus se doplňují a nejsou ve vzájemné opozici," řekl Schulz.

Stávající nastavení kompetencí národních parlamentů ohledně unijního rozhodování považuje za vyvážené i Hamáček. "Spíš národní parlamenty by se měly naučit využívat všech pravomocí, které mají. Je to hlavně o vyšší míře koordinace mezi jednotlivými parlamenty," řekl Jan Hamáček, předseda české Sněmovny.

Podle šéfa té slovenské Andreje Danka se Evropská unie nachází v těžkém období. "Největším zvednutým prstem pro nás všechny je brexit. Na příkladu brexitu si všichni musíme uvědomit, že národní politika má své limity ve vztahu k Evropské unii," řekl.

Témata:  Martin Schulz EU Slovensko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy