Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie bez placení z EU neodejde, hřímá Hollande

Francouzský prezident François Hollande, foto: Jean-Marc Ayrault
Francouzský prezident François Hollande, foto: Jean-Marc Ayrault
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Velká Británie se v nedávném referendu rozhodla, že uskuteční brexit, tedy vystoupení z Evropské unie. Podle francouzského prezidenta Francoise Hollandea za to ale tvrdě zaplatí.

Francouzský prezident Francois Hollande požaduje "tvrdou variantu" brexitu, což by znamenalo odchod Británie z evropské zóny volného obchodu. S odvoláním na jeho projev v Institutu Jacquese Delorse v Paříži o tom informovala agentura Reuters.

"Británie chce opustit EU, ale nechce platit. To není možné," naštval se Hollande s tím, že Británie se sama rozhodla pro brexit. Podle něj dojde k tvrdé variantě odchodu. "Měli bychom vyhovět přání Britů odejít z EU, ale musíme být tvrdí, protože jinak zpochybníme samotné principy EU," apeloval Hollande.

Takzvaný "tvrdý brexit" předpokládá odchod Británie z evropské zóny volného obchodu a snížení úrovně vztahů s evropským společenstvím na základní obchodní smlouvy. To ale Británii výrazně poškodí. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová proto nedávno žádala vyjasnění postoje Británie ohledně jejího odchodu z EU.

Británie je ale neoblomná a z Unie se nadále chystá odejít. Tamní premiérka Theresa Mayová tento týden potvrdila, že do konce března příštího roku aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy, čímž se oficiálně spustí dvouletý proces jednání o odchodu z EU.

Mayová také nedávno odmítla možnost takzvaného "měkkého brexitu", který by podle ní prakticky znamenal pokračování členství Británie v unii, ačkoli v jiné formě. Upozornila ale, že "tvrdý brexit" by vedl k přerušení obchodních vztahů s kontinentální Evropou.

"Bude to dohoda mezi nezávislým, suverénním Spojeným královstvím a Evropskou unií," zdůraznila Mayová, která ve funkci po referendu o odchodu z Evropské unie nahradila premiéra Jamese Camerona.

Přesto se Mayová spolupráce s Unií vzdát nechce. Tvrdí, že státy musí nadále spolupracovat zejména v bezpečnostních otázkách. Spojené království se ale po brexitu stane plně suverénním státem, ve kterém budou platit pouze britské zákony.

Pro vystoupení Británie z EU se v referendu 23. června vyslovila těsná většina britských voličů. 

Témata:  Brexit François Hollande Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy