Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kerry chce ruské a syrské nálety vyšetřovat jako válečné zločiny

Vladimir Putin dokonce úsměvně jedná s Kerrym
Vladimir Putin dokonce úsměvně jedná s Kerrym
Foto: kremlin.ru

Washington - Ruské a syrské bombardování civilních cílů v Sýrii by mělo být vyšetřeno jako válečné zločiny. Vyzval k tomu dnes americký ministr zahraničí John Kerry, podle něhož by strůjci těchto útoků měli být za své činy pohnáni k odpovědnosti.

"Včera (ve čtvrtek) večer zaútočil (syrský) režim na další nemocnici, kde zemřelo 20 lidí a stovka byla zraněna. Rusko a (syrský) režim dluží světu více než jen vysvětlení toho, proč pokračují v úderech na nemocnice, zdravotnická zařízení, ženy a děti," řekl podle agentury Reuters americký šéfdiplomat novinářům před setkáním se svým francouzským protějškem. "Tyhle skutky volají po vyšetřování odpovídajícím válečným zločinům a ti, kdo je páchají, by za ně měli nést odpovědnost," dodal Kerry.

Washington tento týden obvinil Moskvu z neodpovědného postupu v Sýrii, kde podporou režimu Bašára Asada a opakovanými leteckými útoky na jeho protivníky znemožňuje dosažení trvalého klidu zbraní. Rusko reagovalo tvrzením, že chce syrskou krizi řešit, avšak že situaci blokují USA, neboť vypověděly dvoustrannou spolupráci.

Za dva týdny od krachu Moskvou a Washingtonem dojednaného zářijového příměří zemřelo podle organizace syrských ochránců lidských práv jen v největším syrském městě Halab na 420 lidí, velká část z nich právě při náletech.

Témata:  John Kerry Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy