Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světová média řeší české volby: Babiš je český Trump, ČSSD pohořela

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Vídeň - Krajských a senátních voleb v Česku si povšimla i rakouská a švýcarská média. Předsedu ANO Andreje Babiše označují za "českou odpověď na Trumpa" nebo "českého Berlusconiho". Mluví o něm také jako o budoucím premiérovi.

"Určitým způsobem je Andrej Babiš českou odpovědí na Donalda Trumpa, ovšem s tím rozdílem, že Babiš je aspoň částečně už u cíle," napsal zpravodajský server nachrichten.at.

Že se Babiš v příštím roce stane zřejmě předsedou české vlády, si myslí švýcarský list Neue Zürcher Zeitung (NZZ). "Český Berlusconi", jak Babiše nazývá kvůli údajné podobnosti s italským expremiérem, který v době své vlády vlastnil řadu médií, v krajských a senátních volbách "triumfoval". ANO se tak podle NZZ vymklo tradici českých populistických stran, kterým účast ve vládě často škodí.

"Hořkou porážku" podle NZZ naopak utrpěla ČSSD premiéra Sobotky. Vítězství ANO přisuzuje mimo jiné tomu, že se Babišovi daří nadále vystupovat jako "antipolitik".

Podle rakouských novin Der Standard porážka sociálních demokratů zvýší vnitrostranický tlak na premiéra Sobotku. List si všímá také neúspěchu "protiislámského entomologa" Martina Konvičky.

Témata:  Andrej Babiš Krajské volby Rakousko volby Sociální demokracie (SOCDEM) noviny a tisk

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy