Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Savčenková chce být vyměněna, začala držet suchou hladovku

Savčenková, Naděžda (ukrajinská pilotka)
Savčenková, Naděžda (ukrajinská pilotka)
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Odsouzená ukrajinská pilotka Nadija Savčenková dnes kromě potravy přestala v ruském vězení přijímat i tekutiny. Protestem si chce vymoci návrat do vlasti.

"Nadija začala suchou hladovku," oznámil její advokát Mark Fejgin. "Suchá hladovka" následovala poté, co odsuzující rozsudek nabyl právní moci.

Ukrajinskou důstojnici a poslankyni Savčenkovou poslal ruský soud 22. března na 22 let za mříže. Ukrajinka se odmítla proti verdiktu odvolat, ačkoliv jakoukoliv vinu popírá. Tvrdí, že nevidí smysl odvolávat se proti rozsudku ruského soudu, který neuznává a který nepovažuje za spravedlivý.

"V dohledné budoucnosti může dojít ke změnám, která ovlivní osud Nadije," řekl Fejgin agentuře Interfax. O výměně se prý již jedná, ale "konečné rozhodnutí ještě nepadlo".

Ukrajinský prezident Petro Porošenko již v den vynesení verdiktu nad Savčenkovou navrhl vyměnit krajanku za dva Rusy zajaté na východě Ukrajiny a momentálně souzené v Kyjevě za terorismus. Rozsudek nad Jevgenijem Jerofejevem a Alexandrem Alexandrovem ještě ale nebyl vynesen.

Tito Rusové podle dalšího z obhájců nejsou jediní kandidáti na výměnu. "Věc se může vyřídit rychle a skoro potichu," uvedl Ilja Novikov. Podle něj bude pro všechny lepší, pokud se k dohodě o výměně dospěje dříve, než si hladovka Savčenkové vynutí zásah Evropanů a Američanů.

Témata:  Naděžda Savčenková Rusko Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy