Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová věří, že Brexit bude hladký. Pro přátelský rozvod se vyslovil i dánský premiér

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Kodaň/Haag/Londýn - Odchod Británie z EU proběhne hladce. Práva občanů Evropské unie žijících v Británii při něm zůstanou zachována. Doufá v to britská premiérka Theresa Mayová.

Její dánský protějšek Lars Lokke Rasmussen se také zasadí o "přátelský rozvod", napsala agentura Reuters.

"Očekávám, že budu schopna garantovat zákonná práva občanů EU, kteří již jsou v Británii (a to) tak dlouho, dokud britští státní příslušníci žijící v Evropě dostanou - v členských zemích EU - stejné zacházení," řekla Mayová novinářům v Kodani.

Premiérka zopakovala, že formální proces vystoupení z EU zahájí nejpozději do konce března příštího roku. "Doufám, že to může být hladký a řádný odchod," dodala. Uspořádání po takzvaném brexitu má podle ní odrážet "zralý vztah spolupráce, který mají blízcí přátelé a spojenci".

Rasmussen se rovněž vyslovil pro "přátelský rozvod," který označil za dánskou výchozí pozici pro nadcházející jednání. "Jsem si jist, že budeme schopni překonat jakékoli překážky," doplnil.

Témata:  Brexit Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy