Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Petrohrad vydal nařízení: Lidé dostanou jen 300 gramů chleba na den

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Petrohrad - Petrohradský gubernátor vydal nové nařízení "o zajištění potravinové bezpečnosti". To zaručuje v případě vypuknutí války každému obyvateli města 300 gramů chleba na den po dobu 20 dnů.

"To je méně než standardní balení krájeného chleba," poznamenal zpravodajský server Newsru.com k nařízení. Petrohrad má nyní 5,2 milionu obyvatel.

Výnos gubernátora Georgije Poltavčenka se týká vytváření potravinových rezerv, které se skládají z "operativních zásob" pšenice a žita, jež mohou posloužit k intervenci na trhu kvůli regulaci cen, a z "nedotknutelných rezerv", které právě mají zaručit výše zmíněných 300 gramů chleba. Oproti loňsku se ale petrohradské rezervy podle výnosu zmenší o třetinu, z 92.200 tun na 69.700 tun v nejbližších třech letech.

Za druhé světové války obyvatelé města (tehdy Leningrad) dostávali zpočátku 800 gramů chleba na den. Příděl se ale během obléhání německými nacistickými vojáky neustále snižoval, až v nejhorší době činil jen 125 gramů, a to po celých 35 dnů. Mnoho lidí tak zemřelo hlady.

Hladové příděly připisují historici i chybnému rozhodnutí stranického vedení Leningradu soustředit zásoby potravin do centrálních skladů, které shořely při náletu hned na počátku obležení. Ale vedení se bálo požádat diktátora Josifa Stalina o nové dodávky potravin.

Témata:  Rusko Petrohrad potraviny Rusko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy