Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová cestuje po Africe. Uprchlíkům sděluje špatné zprávy

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Addis Abeba - Německá kancléřka Angela Merkelová při své cestě napříč Afrikou varuje migranty. Tvrdí, že by neměli mít falešné představy o Evropě.

Varování před falešnými představami mnoha Afričanů při snaze dostat se přes Středozemní moře do Evropy zazněly v závěru okružní cesty německé spolkové kancléřky Angely Merkelové po afrických státech Niger, Mali a Etiopie.

Merkelová vystoupila při otevření objektu Rady bezpečnosti Africké unie. zdůraznila, že mladí lidé se nezřídka vydávají na životu cestu, aniž by měli ponětí o tom, co je čeká. Navíc prý ani neví, zda budou moci zůstat na starém kontinentu.

"Blaho Afriky je v zájmu Německa a Evropy. Obchodování s lidmi pašovanými přes Středomoří by mělo přestat. Nesmíme akceptovat, že pašerácké gangy se zahrávají s životy jiných," zdůraznila podle tiskové agentury DPA Merkelová.

Merkelová v projevu vyzdvihla úsilí o akceptovanou vládu v Libyi, která by byla reálným partnerem ve snaze o potlačení nekontrolované migrace. Připomněla také, že mnohé africké státy navzdory existujícím problémům přijímají většinu uprchlíků, například v Etiopii je to podle údajů tamního premiéra téměř 780.000 lidí.

Za nejlepší recept proti teroristické hrozbě označila německá kancléřka trvalý rozvoj, přičemž se vyslovila za stabilnější struktury států. S ohledem na předsednictví spolkové republiky ve skupině zemí G20 také ohlásila na polovinu příštího roku mezinárodní konferenci, na níž by se v Berlíně měla zaměřit pozornost na soukromé investice pro Afriku.

Součástí konference by měly být debaty o rozšíření afrických dopravních a energetických sítí. Měla by se také řešit lepší příprava mladých lidí pro povolání.

Témata:  Angela Merkelová Afrika uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy