Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezávislé Skotsko? Země chystá další referendum o odtržení od Británie

Skotská vlajka
Skotská vlajka
Foto: Pixabay

Glasgow - Skotsko připravuje nové referendum o své nezávislosti na Británii, návrh příslušného zákona skotská premiérka Nicola Sturgeonová zveřejní příští týden. Separatistické tendence ožily po červnovém referendu o brexitu.

"Návrh zákona na referendum o nezávislosti bude příští týden předložen ke konzultaci. Jsem odhodlaná zajistit, aby Skotsko mohlo přehodnotit otázku své nezávislosti. A to předtím, než Spojené království opustí Evropskou unii, pokud to bude nutné pro ochranu naší země," prohlásila Sturgeonová na úvod výroční konference své separatistické vládní Skotské národní strany (SNP).

První plebiscit se konal v září 2014 a vyhráli odpůrci odtržení od Británie. Většina Skotů v červnu 2016 hlasovala pro členství v evropském bloku.

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila začátkem měsíce, že článek 50 lisabonské smlouvy aktivuje nejpozději na konci března příštího roku. Skotové se obávají o možnost dalšího svobodného pohybu po EU.

Témata:  skotské referendum Skotsko Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy