Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik země přijaly migrantů? Těmto číslům neuvěříte

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - Evropský podpůrný azylový úřad (EASO) připravil statistiku, která zaznamenává, kolik bylo po roce od zavedení schématu na přesídlování uprchlíků z Řecka a Itálie rozmístěno migrantů do ostatních zemí EU. Číslo podle dokumentu není nikterak závratné.

EASO podporuje členské unijní státy, které čelí specifickým a nepřiměřeným migračním tlakům. Má také na starosti činnosti související s umísťováním žadatelů o mezinárodní ochranu v zemích Evropské unie.

V současné době EASO v souladu s evropskou agendou o migraci podporuje zejména Itálii a Řecko při naplňování programu EU na přemístění migrantů z jejich území do jiných zemí unie. Právě tyto dvě země jsou totiž nejvíce postižené migrací, neboť pro mnoho uprchlíků slouží jako vstupní brána do Evropy.

Zpráva EASO uvádí, že 9. října loňského roku došlo k prvnímu přemístění 19 žadatelů o azyl z Itálie do Švédska. Od té doby jich bylo vysídleno téměř 6000. Úřady v Itálii a Řecku byly tak za jeden rok "zbaveny" celkem 5953 azylantů. Z Řecka bylo přemístěných 4637 žadatelů o azyl a z Itálie 1316 azylantů.

Nejvíce migrantů našlo dočasný pobyt ve Francii, konkrétně 1987. Následuje Holandsko s 774 přijatými migranty a  Finsko s 752 umistěnými uprchlíky.

Portugalsko jich přijalo 582 a Španělsko 394. Další čísla ale už nejsou tak závratná. Rumunsko na své území přijalo 250 migrantů, Belgie 182 a Lucembursko 124. 

Ostatní země přijaly méně než stovku uprchlíků. Litva jich má na kontě 99, Lotyšsko 88, Slovinsko 74, Irsko 69 a Malta 55. Kypr přijal 52 migrantů, Estonsko 49 a Švédsko 39. Nejhůře jsou na tom Bulharsko - 21, Česká republika 12 a Slovensko 3. Polsko, Rakousko, Maďarsko, Dánsko a Velká Británie nepřijaly dokonce nikoho.

I ty členské státy, které nepřijaly žádného z azylantů z Řecka a Itálie, poslaly do obou zemí alespoň několik svých expertů, kteří byli nápomocni při registraci uprchlíků a zvládání celkového náporu nelegálních migrantů.

Nejvíce jich poslaly Německo a Francie, konkrétně 71. Nizozemí 54, Velká Británie 47, Polsko 38 a Česká republika 35. Belgie poslala 29 expertů, Finsko a Chorvatsko po 19, Dánsko 18 a Rakousko a Bulharsko 12.

Španělsko a Irsko poslaly do obou zemí 10 expertů, Lucembursko 9, a Švédsko, Kypr, Lotyšsko a Litva po sedmi. Slovensko poskytlo oběma zemím pět expertů, Portugalsko a Slovinsko 4, Malta 3 a Estonsko 2.

Témata:  uprchlíci Řecko Itálie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy