Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

WHO pošle na Haiti milion dávek vakcíny proti choleře, která se rozšířila po hurikánu Matthew

Světová zdravotnická organizace (WHO)
Světová zdravotnická organizace (WHO)
Foto: Reprofoto ČT

Port-au-Prince - Světová zdravotnická organizace (WHO) posílá na Haiti milion dávek vakcíny proti choleře. Po ničivém zásahu hurikánu Matthew se na ostrově objevilo přibližně 200 případů smrtelné nemoci.

WHO chce očkováním zabránit, aby se opakoval scénář z roku 2010, kdy po ničivém zemětřesení vypukla epidemie cholery, uvedla dnes zpravodajská stanice BBC. Experti ale varují, že očkování choleru nezastaví: vakcína totiž neúčinkuje ve všech případech.

"Je efektivní v 65 procentech. To znamená, že 35 lidí ze sta se může nakazit," řekl BBC jeden z lékařů WHO, kteří pracují na Haiti.

Bakterie způsobující choleru se šíří znečištěnou pitnou vodou nebo jídlem. Vyvolává průjmy a zvracení, které mohou vést k úplnému vyčerpání organismu a smrti. Na Haiti, kde většina lidí nemá splachovací záchod a v řadě míst neexistuje kanalizační systém, je právě nedostatek čisté pitné vody největší problém.

Témata:  WHO cholera Haiti

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy