Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie přijme několik set dětských uprchlíků z Calais, úřady už začaly s registrací

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž - Úřady zahájily v uprchlickém táboře "Džungle" u Calais registraci nezletilých migrantů, kteří se chtějí dostat za svými příbuznými do Británie. Očekává se, že Spojené království přijme přes 300 dětí.

Migranti musejí podle pravidel EU požádat o azyl v první bezpečné zemi, do níž se dostanou. Ale v případě dětí může být tato žádost přenesena do jiné země, pokud tam tyto děti mají rodinné příslušníky, napsal server BBC.

Úředníci se nejprve zaměřují na osamělé nezletilce, kteří mají právo připojit se ke svým příbuzným v Británii. Zahájen bude také další registrační proces pro zranitelné děti, které v Británii nemají rodinu.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová uvedla, že vláda se snaží jednat co nejrychleji, aby bylo do monarchie dopraveno co nejvíc dětí před uzavřením tábora francouzskými úřady. Paříž slíbila zlikvidovat tábor do konce roku.

Témata:  uprchlíci Velká Británie Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy