Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za prostitutky zvýhodňoval agent NCIS jednu dodavatelskou firmu, odsedí si 12 let

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

New York - Soud v USA poslal na 12 let do vězení agenta Námořní kriminální vyšetřovací služby (NCIS). John Beliveau dle rozsudku zvýhodňoval jednoho z dodavatelů flotily.

Beliveau musí také zaplatit námořnictvu odškodné ve výši 20 milionů dolarů. Soud je součástí jedné z největších korupčních afér týkajících se amerických ozbrojených sil. Středobodem aféry je malajsijský podnikatel Leonard Francis, jehož firma Glenn Defense Marine Asia, sídlící v Singapuru, desítky let poskytovala přístavní služby americkým lodím.

Ve hře byly obrovské sumy: v červenci 2011 firma získala pětiletý kontrakt v hodnotě 200 milionů dolarů. Do skandálu jsou namočeni i vysocí důstojníci včetně kontradmirála.

Beliveau se doznal k tomu, že Francisovi poskytoval z databází NCIS kopie zpráv a dalších dokumentů, díky čemuž se Malajsijec dokázal vyhýbat trestnímu stíhání. Jako odměnu pak Francis agentovi zaplatil luxusní dovolené v Singapuru, na Filipínách a v Thajsku a hradil mu služby prostitutek.

Témata:  U.S. Navy korupce

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy