Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klíčové volby v Černé Hoře: Staneme se členem EU,nebo ruskou kolonií, ptá se premiér

Černá Hora
Černá Hora
Foto: Pixabay

Podgorica - Černohorský premiér Milo Djukanović měl před nedělními parlamentními volbami ostrý projev k občanům. Hlasování podle něj rozhodne, zda se balkánská země jednou stane členem Evropské unie, nebo ruskou kolonií.

Podle Djukanoviče se v hlasování utkají zastánci evropské integrace s proruskou opozicí. Agentura DPA poznamenala, že ve hře je hlavně premiérova politická budoucnost.

Jeho mocenské ambice jsou podle průzkumů poprvé vážně ohroženy, neboť Djukanovičova dlouholetá partnerská Sociálnědemokratická strana (SDP) se od něj odvrátila a opozice se sjednotila.

Opozice premiérovu Demokratickou stranou socialistů (DPS) již dlouho obviňuje z volebních podvodů a ze zapojení vysokých stranických funkcionářů do kriminálních aktivit. V září navíc soud poslal na 22 měsíců do vězení bývalého vysokého politika Svetozara Maroviče, Djukanovičova spojence.

Černá Hora podala přihlášku do EU v roce 2008, o dva roky později získala kandidátský status.

Témata:  Černá Hora EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy